Thursday, 31 May 2012

Tomato & Bulatan Gembira ~

Assalamualaikum. Jom tengok video ni. Best tak best ukuwah dalam Islam. ^_^


Dalam banyak-II video OSEM, ni lar video yang aku suka. Kenapa? Tengok lar sendiri...^_^



So, pe yang korang dapat simpulkan?Menarik bukan? Moga2 kita dapat mempraktikkannya. InsyaAllah..^_^

" Sesungguhnya orang-orang beriman itu bersaudara ".- ( Al-Hujurat : 10 )

Friday, 25 May 2012

Mukayyam Cherating Sem-II


Assalamualaikum dan Hai. Peh lama tak tulis entry ni. Dah beku otak ni. Sebenarnya, bukan tak mahu,cume agak malas akhir-akhir ni. Biasalah, dah masuk bulan Rejab ni. Paham-paham je la bila dah tukar bulan ni. Ehem2. Final pon dah dekat.


Ok, meh sini. Nak citer sikit yang Ahad lepas aku g lepak kat Cherating.  Best ! Terbaik r.! 
Orang tanye , " lepak dengan awek ke? " .. aku menjawab, " tak la.. dengan ahli usrah. ".. Ahli usrah ni dah lelaki, so, boleh pengang ikut suka kita je, tak haram dan tak dapat dosa. Kalau lepak dengan awek? huh!.. Allah murka tahu! (==')



Bermula pada sabtu pagi, team usrah aku bertolak ke UMP Gambang dan menetap di Kolej Kediaman(KK). Semasa didalam kem tersebut banyak yang dapat ku pelajari sperti mendalami lagi kefahaman ku tentang Islam, Usrah , Ukuwah, dan banyak lagi r..! ^_^ Bercakap dihadapan orang ramai ?...er..(==') .. CUKUP! 


Pada malam tu pulak, ktorang dikerahkan untuk menyiapkan barang-barang untuk dibawa ke Cherating esoknya. Peh, dah malam tu ad 2 final. Kelantan VS Sime Derby. dan Bayern VS Chelsea. Dua hampeh.. Menang penalti. Tak bergaya langsung..(==') ... Malam tu memang havoc r.. Kat dapur layan sayur-sayur dan ayam-ayam untuk dibunuh..dan yg depan TV layan final bola..Tapi, ktorang gilir-gilir buat kerja. Nampak ape yang penting?...Kerjasama!.. hehe..


" Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela agamaNya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh "
[ as- saff : 4 ]



Selepas menunaikan solat subuh berjemaah , kami pun bersiap-siap dan meng-clear-kan KK untuk bergerak ke Cherating! Bapak excited ! ( 1st p Cherating )... 4 kereta dan 1 van berkonvoi bersama. Jadi berapa orang yang join? hehe.. Perjalanan dari Gambang memakan masa 1 jam lebih sikit je..


Sesampai je Pantai Cherating tu . Allahuakbar! Indahnya...
" Sesungguhnya Allah itu Indah dan menyukai keindahan "....

#cantik kan?


Yeah! ini dia. Salah seorang sahabatku. DUTA RADIX? InsyaAllah...^_^




Ni antara aksi yang berjaya ku rakam. Amacam? Ada gaya Apek tak?...Pagi tu, kitorang main bola , tapi dalam 30minit je main. Panas pasir tu. Padahal baru je pukul 10 pagi lebih sikit. Aku? hehe.. Snap pic je la..:D 



Selepas siap membina dua bijik 'kereta'. Tahniah kepada engineer-engineer sekalian...^_^



#AMARAN : AKSI INI HANYA BOLEH DIBUAT OLEH SAHABAT YANG PERCAYAI DAN PAKAR.



Dan semestinya, gambar aku wajib ada. Penat jugak asyik snap gambar orang lain je. Sekali-kala aku nak jugak populariti ni... hehe..





So, apa pandangan korang tentang usrah? Dulu mungkin kita fikir usrah tu kumpul then baca Al-quran je. Baru aku sedar yang usrah ni mempunyai banyak kelebihan daripada tu semua. Pokoknya, ini semua terletak pada ke-kreatif-an murrabi dan anak usrah bagi merencanakan agenda team masing-masing selagi masih berlandaskan Al-quran dan Hadis. ( ayat skema..)


# Date dengan sahabat adalah 100 kali lebih seronok daripada keluar dengan awek yang haram bagi kita.

Wednesday, 9 May 2012

Walimatulurus~



Rasulullah SAW dalam sabda yang bermaksud:

“Wahai sekalian pemuda, sesiapa yang berkemampuan dan mempunyai keinginan untuk berkahwin, maka berkahwinlah kerana perkahwinan akan memelihara pandangan dan kemaluan kamu. Sesiapa yang tidak mampu maka berpuasalah kerana dengan berpuasalah ia dapat memelihara daripada kejahatan.”

(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...