Monday, 27 February 2012

Azab Meninggalkan Solat Fardhu


" Tidak aku ciptakan jin dan manusia kecuali beribadah kepadaKU"
Adz Zariat (52:56)

Assalamualaikum. Seperti yang kita tahu solat itu tiang agama, so bagi mereka yang tidak menunaikannya pasti ada balasannya kan. Jom kita tambah ilmu!:)

SUBUH:
Allah akan mencampakkannya ke dalam neraka selama 60 tahun.

ZOHOR:
Dosanya seperti membunuh seribu orang Islam.

ASAR:
Dosanya seperti meruntuhkan Kaabah.

MAGHRIB:
Dosanya seperti berzina dengan ibubapanya sendiri.

ISYAK:
Allah tidak meredhi kita hidup dibumi ini.


MasyaAllah, marilah kita sama berpesan-pesan pada diri sendiri dan sebarkannya. InsyaAllah.^_^

Saturday, 25 February 2012

Jaulah GTP!

ni penghias pintu masuk...
Assalamualaikum! Yeah! Baru-baru ni aku happy sangat walau dalam kesibukan yang melanda. Yela, mana tak nya, group usrah aku pergi jaulah beb! perghhhh! Terbaik ! My murrabi memilih Gambang Waterpark sebagai lokasinya. Dekat je dengan UMP Gambang, tapi UMP Pekan mau 1jam jgk perjalanan. Terlentok2 aq dalam kereta wu.

Ok, program ni dimulakan sehari awal kerna ada masalah transpot, so, kitorag bertolak petang jumaat ke UMP Gambang utk berqiam disana. Dengan terbinanya masjid UMP yang baru di Gambang itu menjadi lokasi untuk berqiam malam itu. Korang bayangkan, masjid tu ada aircon, carpet yang lembut, yang penting tandas mesti dekat..hehe.. so, cam lar ktorg ni qiam...Memamg lena diulit mimpi lar jawabnya.

Pagi selepas qiam tu, kitorg main futsal ( antara sukan wajib dlm usrah ni ) melawan team murrabi.Ni game yg paling aq suka. Kenape? Sebab walau kau ni kaki kayu ke, bangku ke, besi ke, aluminium ke, kau tetap kena main coz nak eratkan ukuwah sesama usrah. My murrabi tu nampak je tua, tapi bila main futsal, dia bak enjin yg memainkan peranan yg penting. Player maker lar tu.. Kedudukan terikat 1 - 1 sehingga akhir perlawanan. Team murrabi berkelebihan 2 orang.. huh!~.~

Dalam keadaan berjeruk ( basah sangat ) kitorang sarapan kenyang2 dan terus bertolak ke Gambang Waterpark!^_^


membincang utk pembelian tiket..


yg warna hijau ni pon player maker jgk dalam futsal .. penat asyik kejor dy je..;)
kredit kpd Abg Muaz kerna semua gambar kali ni disnap oleh camera dia! sony nex

Friday, 24 February 2012

New shoes. . .

Alhamdulilah..Yeah! Dapat kasut baru!^_^ haha.. Rase seronok pulak.. Teringat kat zaman sekolah2 dedulu.. Tapi kali ni bukan kasut sekolah, tapi kasut sukan berjenama Umbro. Persembahkan.
Add caption
yeah! mari ku bebaskan kau dari kotak!
                             





benda ni bukan mahal & murah sangat. Tapi, agak berbaloi lar jika membelinya..hehe.. Then, kalau nak beli tu biarlah beli di kedai ISLAM kerna ia akan membantu ekonomi umat ISLAM itu sendiri. Kerna, dlam ISLAM adanya ZAKAT. So, dengan ZAKAT itu dapat lar kita membantu saudara seISLAM kita yang lain. InsyaAllah.^_^

Thursday, 23 February 2012

(لَا يُكَلِّفُ اللهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا… (البقرة، ٢:٢٨٦ “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya…” (QS. Al-Baqarah, 2:286)

Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. Assigment. 


 Salam.. Mesti korang tahukan cam ner mood aku sekarang.. ish..busy betul! tak suka ar macam ni.
Baru je awal sem dah banyak keje cam ni.. If nak typing tu aku tak kesah lar. Tapi, yang aku kesah kalau kena wat video ni. Ya Allah, permudahkan urusan hambaMu ini.

Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. 

Itu lar yang aku perlukan sekarang ini. Gugup jugak bila aku dengar lec suruh aku buat presentation. Aku pun terima je lah. Yela, aku ingat kene guna powerpoint je. tup2, kene wat video pulak. Adoi! Cam ner ni.!  T.T 
Mula-mula rase give up. Yela, ni 1st aku kena wat video. Dah lar tak ada softwarenya, hardisk pon dah kene format., bla,bla,bla,bla.........................................................Tapi, kita kene berpikiran positif! Jadi, aku pun mulakan pencarian aku terhadap software2 yg terbaik dan termudah bagi video editting ni. Cari punyer cari, aku terpikat dekat Sony Vegas Pro 11.0 ni. Ni gare2 aq tengok video Kyo Propaganda di Youtube. Hehehe. Biaselah, mencari sumber inspirasi ada kat mana2 je kan? Ilmu kan milik Allah.


Ok, ni antara assigment yang harus dilakukan :-
1. nota EE.
2. video "jurutera muslim ".
3. video Hubungan Etnik.
4. update blog/fb/twitter.hehe

InsyaAllah, kalau dah siap nanti aku akan cube share.

moral : walau apa pun kesusahan, INGAT, ALLAH ADA BERSAMA KITA..^_^
dan aku yakin + percaya bahawa TIADA YANG MUSTAHIL DI DUNIA INI kerna 

"Allah tak membebani hambaNya melainkan atas kemampuan hambaNya"..

Monday, 20 February 2012

MEMILIKI KEMANISAN IMAN



Dari Anas r.a. Nabi s.a.w. sabdanya : “Tiga perkara yang sesiapa memilikinya, dia akan mendapat kemanisan iman :

1. Hendaklah Allah dan rasul-Nya lebih dicintai mengatasi selain kedua-duanya.
2.Hendaklah dia mencintai seseorang, kerana Allah.
3.Hendaklah dia benci untuk kembali kepada kekufuran sepertimana dia benci untuk dicampakkan ke dalam neraka”.

riwayat Bukhari..

Thursday, 16 February 2012

tajuk : AKU HANYA SEPHON POKOK..hehe,, ni dapat mase aku balik jogging la ni..


YES! ni lar pic dari sisi lib ump pekan.. depan ni tasik.. cantik wooo...

ni pun aku macam dah tak ada idea nak edit cam ner.. tapi, ni kot yg terbaik..hehe.. layan la~

Tuesday, 14 February 2012

Baucer Buku 1Malaysia ( BB1M )


Assalamualaikum. Haha. Bace tajuk pun dah leh teka ape yang aku nak sampaikan kan?. Tak kesah la. 
Ok. Hari ini tanggal 14 Feb 2012, Baucer Buku 1 Malaysia atau lebih glamer dikenal sebagai BB1M, telah mendarat di Universiti Malaysia Pahang , kampus Pekan. Baucer ni 'berharga' RM 200. 
Wow! Banyak tu...
Tapi, ini semua terpulang kepada pelajar tersebut bagaimana dia membelanjakan baucer tersebut. Buku ilmiah atau sebaliknya? Novel? Komik?..haha.. Tak kesah la. Janji korang memanfaatkan sehabis baik pemberian tu. Sebaiknya, buku ilmiah, nanti kalau korang dah mati, if buku tu ada lagi boleh korang dapat saham kat akhirat.InsyaAllah. Yela, antara 3 perkara yang akan ikut selepas kita mati ialah :
1.sedekah jariah.
2. ilmu yang memberi guna.
3. doa anak soleh.

Mula-mula aku terpikir, ' Kenapa kerajaan tak bagi cash money je? ' yela. Korang cuba bayangkan korang dapat duit kertas RM 200 berbanding korang dapat BAUCER yang berharga RM 200. Huh. Bosannya menghadap 4 keping kertas yang tak bernilai=.='


Aku geram jugak la mula-mula,. yela, kan itu semua duit mak bapak, atuk, nenek, moyang , serta abang aku ( yang baru berkerja)  kerna bayar cukai. Apa salahnya kita dapat duit tu balik. 
Tapi, tak kesah la. Duit ke. Baucer ke. Kupon ke. Token ke. Semua tu sama je kot.  Kot la.=.='

Pokoknya, kita kena mendahulukan sifat SYUKUR dalam setiap tindak tanduk kita. InsyaAllah.^_^


Monday, 13 February 2012

We Will Not Go Down - Michael Heart


A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight




EDIT

antara my fav pic! ^_^
ok. papan tanda ni memang tak wujud pun. Nak tunjuk yg jiwa aq ni selalu meberontak bila nk balik Pahang (UMP)

ok. Ni lar antara projek pertama aq dangan uncle Photoshop. Then, abg aq yg jdikan pic ni sepia + letak dia yg photography 'Cilipadi'?..haha.. tak kesah la.:)

ha! gambar ni lame jgk aq nak edit. gambar ni disnap tahun lepas. tapi, atas sebab2 kesibukan jadi terlambat.:)


1st gambar di UMP Pekan yg disnap oleh adikku.:)

ok. Aku pun bukan pandai sangat edit2 ni. So, sesape yg pandai, boleh lah ajar aku. ^_^ 
 tq 4 watchingO_O

sem II

assalamualaikum! Yeah! Sem II pun bermula! Sem I boleh disimpan sebagai memori. Ok! Jom buka buku baru. Ala, yang lama tu biarkan je. Dah lepas dah pon. Tak ada guna nak meratapi. Jangan lar korang tengok 1 sem yang dah lepas , sedangkan ada lagi 5 sem depan korang. Berbaloi kah?

                                                     SELAMAT MAJU JAYA!


p/s: jangan hanya mengukur kejayaan dengan pointer yang anda dapat, tapi pastikan kejyaan anda sentiasa dipandang oleh Allah. Apa gunanya kalau berjaya tapi tak solat?

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...