Tuesday, 14 February 2012

Baucer Buku 1Malaysia ( BB1M )


Assalamualaikum. Haha. Bace tajuk pun dah leh teka ape yang aku nak sampaikan kan?. Tak kesah la. 
Ok. Hari ini tanggal 14 Feb 2012, Baucer Buku 1 Malaysia atau lebih glamer dikenal sebagai BB1M, telah mendarat di Universiti Malaysia Pahang , kampus Pekan. Baucer ni 'berharga' RM 200. 
Wow! Banyak tu...
Tapi, ini semua terpulang kepada pelajar tersebut bagaimana dia membelanjakan baucer tersebut. Buku ilmiah atau sebaliknya? Novel? Komik?..haha.. Tak kesah la. Janji korang memanfaatkan sehabis baik pemberian tu. Sebaiknya, buku ilmiah, nanti kalau korang dah mati, if buku tu ada lagi boleh korang dapat saham kat akhirat.InsyaAllah. Yela, antara 3 perkara yang akan ikut selepas kita mati ialah :
1.sedekah jariah.
2. ilmu yang memberi guna.
3. doa anak soleh.

Mula-mula aku terpikir, ' Kenapa kerajaan tak bagi cash money je? ' yela. Korang cuba bayangkan korang dapat duit kertas RM 200 berbanding korang dapat BAUCER yang berharga RM 200. Huh. Bosannya menghadap 4 keping kertas yang tak bernilai=.='


Aku geram jugak la mula-mula,. yela, kan itu semua duit mak bapak, atuk, nenek, moyang , serta abang aku ( yang baru berkerja)  kerna bayar cukai. Apa salahnya kita dapat duit tu balik. 
Tapi, tak kesah la. Duit ke. Baucer ke. Kupon ke. Token ke. Semua tu sama je kot.  Kot la.=.='

Pokoknya, kita kena mendahulukan sifat SYUKUR dalam setiap tindak tanduk kita. InsyaAllah.^_^


1 comment:

  1. Bersyukurlah dapat voucer tu bleh gne untuk bli buku kan.... klau x nak bli bku bleh bli stationery... klau bg duit... nanti duit tu bukan buat bli buku... mybe ada y nak phone baru , bli mcm2 lg lah... y x beri apa2 manfaat pun btul x ?

    ReplyDelete

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...