Friday, 30 December 2011

Andainya umi bersama kita~

   
            Assalamulaikum semua! Hello! Tq 4 visiting my blog..:)  Hah.. kalau tengok tajuk tuu mesti korang pelik kn kenapa aq letak video ni.. Macam tak de video lain je.. hehe.. Suke hati aq lar.. hehe:P  tak lar, sbenarnya akhir2 ni aq makin asyik dilanda fenomena ' Mat Lufti ' dalam diri aq.. Bila aq tengok video dia sampai tergolek-golek aq gelak...hehe..( itu merupakan hiperbola..jangan percaye).. Best ke video ke? Kenapa aq pilih dia bukan ANWAR HADI ? .hehe.. Dua2 aq suka, tapi aq lagi suka pada c Lufti ni.. krna pembawakan dia simple + relax + creative..  I LIKE IT .. haha.. merapu lak jadinya.. Aq pilih video ni sebab aq teringat masa mula-mula aq belajar masak goreng tepung mase ketiadaan parent aq kat umah.. Eceh, hajat nk wat diorg puji aq .. Yela, korg bayangkan seorang ibu+bapa yg balik rumah dalam keadaan penat2 , then, anaknya masakkan sesuatu utk diorg.. Sweetkan? hihihi.. Tp, mase mula-mula aq masak ni, habis 1 badan aq kena minyak masak gara2 goreng tepung tuu meletop..T.T apa lagi, kelam kabut aq mandi , sapu ubat, dan sapu colgate.. Colgate? haha.. Lantak lar ..sapu je..  Ok lar, korg layan r video ni~

p/s : jangan tengok video ni macam kura-kura tengok bayam..hehe.. FIKIR DILUAR SARAF OTAK ANDA tentang apa yg disampaikan..^_^

Thursday, 29 December 2011

Back to Niat~


                 Assalamualaikum! Hello guys!:)  Malam ni aq nk kongsi sikit apa yg aq dapat masa program solat hajat yg diselingkan dengan kuliah maghrib..( ada iftar free woo.. rugi beb tak datang..hehe ) Anyway, aq bukan nak kongsi pasal iftar( buka puasa ) tuu.. Tajuk kuliah tadi ialah ' ILMU ' ... Dengar macam biasa je kan? Tajuk macam tak menarik kan? Tapi,macam2 yg dikupaskan.. Aq tertarik dgn persoalan yg dilontarkan oleh penceramah tersebut.. APA TUJUAN KITA MENUNTUT ILMU ? adakah kerna ingin mendapatkan segulung ijazah/diploma ?  Atau jawapan tradisional , " EMAK YANG SURUH !"... Itulah jawapan sering kita dengari dari semua orang termasuklah diriku ini..Didalam Islam juga kita diwajibkan untuk menuntut ilmu. Sebenarnya, tujuan kita menuntut ilmu ini hanyalah kerna ALLAH atau lebih tepat MENCARI PEMILIK ILMU TERSEBUT... Seperti dalam math, kenapa korg diajar mengira? Jawapan? Untuk mengetahui bahawa Allah itu SATU. Kenapa belajar Comp Eng , mybe untuk mengetahui hebatnya ciptaan Allah ( manusia ) sehingga mampu mencipta benda yg tak logik dek akal.. Banyak lagi ilmu kat dunia ni.. Semua ada kelebihan masing2 dan AL-QURAN merupakan pelengkap ilmu tersebut.. Ingat sirah? hehe.. ( aq lemah skit bab ni.. paling aq slalu failed mase sek.agama).hehe.. Berkaitan ilmu,  wahyu yg pertama iaitu ayat 1-5 surah Al-alaq dengan jelas mewajibkan pencarian ilmu. Dengan ini, agama Islam dapatlah dikatakan sebagai tertegak atas dasar ilmu dan pengatahuan...
              Dan sesiapa yg pergi mencari ilmu, maka Allah akan membuka pintu syurga untuknya, dan malaikat akan menghamparkan sayapnya untuknya, dan para malaikat serta ikan-ikan di lautan mendoakan untuknya (Riwayat Abu Daud). Sesungguhnya Allah, para malaikat, isi langit dan bumi, hinggakan semut di dalam lubang dan ikan dalam laut, semuanya mendoakan kepada orang yang mengajar manusia (Riwayat At-Turmizi). Orang yang mengajar kebaikan, segala sesuatu (segalah-galanya), sehingga ikan-ikan yang ada di dalam laut akan memintakan keampunan baginya (Riwayat Jabir). Selain itu jugak, penceramah tersebut menyentuh tentang umat Islam.. Beliau mengatakan bahawa umat Islam ni kena sentiasa dalam keadaan MODERATE a.k.a BERSEDERHANA.. Yela, dalam menuntut ilmu pon kena moderate, TAK PERLU LAH TERLALU MEMENTINGKAN AKHIRAT sehinggakan ilmu dunia ini kau lepaskan dan sebaliknya.. So, sekarang betulkan niat korang semua.. Kerna setiap perbuatan pasti dimulakan dgn niat.. Jika baik niat ny, InsyaAllah.. Oh! Tetibe aq teringat kepada kata-kata kawan ku iaitu " AKHIRAT YG PERTAMA, TAPI DUNIA BUKAN YG KE-2 "..(besar meaning tuu).. Ok lar, itu jep perkongsian dari diri aq yg fakir ni.. salah dan silap, mintak maap bebanyak..

Wednesday, 28 December 2011

Fav Song~

Binnabil huda Ya Rasulussalam
Wayamursala rahmatan lil anam
‘Alaikassolatu wa’alaikassalam
Wasohbika wattabi’inal kirom
Dengan Nabi yang membawa hidayah
Wahai utusan rahmat sekalian alam
Selawat salam pujian untukmu
Para sahabat juga tabi’in yang mulia.
Binnabil huda nahnu jundul huda
Sanabqi ‘alal ‘ahdi tulul mada
Bazzhalnaddima wartadhoinar-roda
Li nashril huda Ya Rasulussalam
Dengan Nabi yang membawa hidayah
Kami sambung perjuangan sucimu
Berkorban jiwa raga untuk agama
Janji taat setia selamanya
Ya Mustofa Rasullallah
Ya Sanadi Ya Sayyidi
Wahai yang Terpilih, Utusan Allah
Kau sandaranku, Pemimpinku
Sollu..Sollu, sollu, sollu..
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa aalihi Muhammad
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa sohbihi Muhammad
Mari selawat beramai-ramai
Ya Allah, selawat atas baginda Muhammad, dan keluarganya
Ya Allah, selawat atas baginda Muhammad dan para sahabatnya.
Binnabil huda nahnu jundul huda
Sanabqi ‘alal ‘ahdi tulul mada
Bazzhalnaddima wartadhoinar-roda
Li nashril huda Ya Rasulussalam
Dengan Nabi yang membawa hidayah
Kami sambung perjuangan sucimu
Berkorban jiwa raga untuk agama
Janji taat setia selamanya
Ya Shafi’ie Khuz biyadi
Ya Rasullallah, Habiballah
Huwal Hadil Basyir
Wahai yg memberi syafaat ambil/pegang tanganku,
Pesuruh Allah, Kekasih Allah,
Dialah petunjuk, dialah pemberi khabar gembira.
Sollu,sollu, sollu, sollu..
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa aalihi Muhammad
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa sohbihi Muhammad
Mari selawat beramai-ramai,
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya,
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad dan para sahabatnya.
Shafi’una..shafi’una..shafi’una..shafi’una..
Wahai yg memberi syafaat,
Rasulallah..
Habiballah..
KeNabiyallah..
Sofiyallah,
Pesuruh Allah,
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad dan para sahabatnya
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya
Artis: UNIC

Appreciate itu menghargai.

               Alhamdulilah.. akhirnya siap jugak semua asigment aq pas ni boleh fokus kt study tanpa memikirkan asignment yg menghantui aq dalam 2-3 hari ni.. DUSH! BERAMBUS KO ASSIGMENT! G MAIN JAUH-JAUH! ...  Dalam kesukaran aq wat assigment ni, teringat lak zaman sekolah dedulu.. aq rase aq boleh kire kot berapa byk kali aq kerja sekolah yg diberikan oleh cikgu-cikgu..*hehe.. pemalas sebenarnya aq ni.. Tapi, kerja BI memang aq tak boleh tak disiapkan sebelum masuk kelas.. sebab?  cikgu BI yg mengajar aq ganas wooo, pantang silap sikit aq dicubit.. Yela, kan aq mase tu ketua kelas,so mestilah tunjuk teladan yg baik kpd anak-anak buah didalam kelas.. hehe.. Ada 1 hari tuu, aq tersilap eja ' appreciate ' then dia denda aq tulis semula dgn betul sebanyak 1ribu kali dan kene submit pada hari yg sama pulak tuu.. bayangkanlah~


             And subjek BM aq paling suke.. why? Sebabnya cikgu bm aq suka begin her teached with a story:)  aq pon dgn taat mendengarnya, walau kekadang aq rase macam episod yg sama jep..layan je la~..Tp, alhamduliah, aq dengan cikgu sekolah aq sume aq ok je , Cina, Melayu, India + etc semua aq layan..hehe.. Wat pe guru nak di jadikan musuh? HELLO, SAYA NAK ILMU YG DIBERKATI.. tuu semua sdikit coretan di sek.men. Ok! Wake Up Amir! Itu semua harus kau bukukan dan jadi sebagai kenangan! ANDA SEKARANG SEORANG MAHASISWA ...bila zaman U ni, alhamdulilah, tak ada 1 keje pon yg aq xsiapkan.. *takut kena tolak markah... So, bg adik2 or teman sejuang aq, walau banyak mana homework/ assignment tu mesti siapkan dan hantar walaupon last minit! ~BETTER LATE THAN NEVER~ dan ingat, walau ' ganas ' or ' zalim ' macamana pon cikgu/lecture korg, amik ia sbagai 1 cabaran dan jangan seskali memusuhi mereka hanya krna kerja yg banyak.. Come On! You can do it! ^_^


~walau sesibuk mana pun dikau, sentiasalah meluangkan masa kepada ALLAH~

Tuesday, 27 December 2011


ku ucapkan " selamat imtihan " kpd pelajar ump! caiyok! ^_^

Bismillah~

ku mulakan dengan "bismillah", .. Alhamdulilah, akhirnya aq brjye jgk wat blog ni..hehe.(dah la dlm study ni)..tp xpe, ku harap blog ni akan di jd medium yg brguna utk aku kpada org lain.. InsyaAllah^_^

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...